Manželé pocházejí ze Šumavy, studovali v Praze, na jižní Moravě jsou známí jako úspěšní podnikatelé v gastronomii a hotelnictví. Na Vysočinu přijeli proto, že chtějí po třiceti letech intenzivní práce zvolnit a dát životu nový směr. „Práce v hotelnictví je na plný úvazek. Host musí dostat svoje, ale doba se mění. Chybějí lidé ochotní v gastronomii pracovat a hosté hrubnou,“ povzdechla si Marta Marianová. Zámek ve Světlé manžele okouzlil na první pohled. „Chceme si zámek užít. A zúročit to, co jsme se naučili,“ zdůraznil Jiří Marian.

Pro Světlou je zámek cenným symbolem. Na základě dohody s vlastníkem je v zámku Muzeum Světelska, konají se tam kulturní akce. V Rytířském sále svatby. Park kolem zámku patří městu.

Zámek Světlá nad Sázavou.
Zámek ve Světlé potichu změnil majitele. Koupil ho vinař z Mikulova

Se stanoviskem k výměně majitelů zámku je radnice opatrná. „O prodeji zámku se mluvilo dlouho. Pro nás bude zásadní zápis nového vlastníka v katastru. S bývalými a novými majiteli jsem mluvil. Manžele Marianovi jsem pozval k jednání na radnici,“ řekl Deníku světelský místostarosta Josef Hnik.

Podle Věry Chladové ze Světlé je úplně jedno, komu zámek patří. „Důležité je, aby se majitel o zámek staral. Rodina Degerme ho uvedla do výborného stavu. Jestli v tom bude někdo pokračovat, jen to vítám,“ komentovala Chladová, ředitelka mateřské školy.

Muzeum chtějí rozšířit

Podle manželů Marianových původní majitelé, rodina Degerme, udělala na zámku kus práce a zachránila chátrající budovu. „Zámek má pěknou oranžerii, je tady muzeum. Rozhodně ho nemíníme zrušit, ale do budoucna rozšířit. Zámek si zaslouží, aby byl vidět,“ dodal jihomoravský hoteliér.

Odbahnění rybníků u Světlé objektivem Blanky Sedlákové.
FOTO: Dva rybníky u Světlé jsou jako nové. Odbahnění stálo miliony

Manželé Marianovi si jsou vědomi, že před nimi je veliký kus práce. „Vytápění je na plyn. Nic příjemného. U nás v hotelu jsme využívali k vytápění energii vzniklou z kvašení hroznů,“ poznamenal Jiří Marian. V nejbližší době se manželé Marianovi chystají vyměnit v zámku některá stará okna, ale mají obavy z postoje úřadů. „Zatím máme na Vysočině jen tu nejlepší zkušenost, ale uvidíme, co dál. Jestli přijdou kontroly a zákazy. Například v Praze mi úřady tak dlouho bránily v opravě mého činžovního domu, až jsem ho nechal zchátrat. Tím chci říci, že jsem ochotný bojovat s větrnými mlýny do určité míry. Jakmile síla větru bude neúnosná, končíme,“ zdůraznil hoteliér.

Zámek ve Světlé nad Sázavou
Původně tvrz ze 14. století. V 16. století přestavěna v renesanční lovecký zámeček. Svou současnou podobu má areál od roku 1873. Na počátku 20. století tam byla Pozemková banka. Poté byl zámek majetkem továrníka Richarda Morawetze. Ten v roce 1938 na zámku zřídil uprchlické centrum pro německé odpůrce Adolfa Hitlera. Za války tu sídlila německá posádka. Po válce byl zámek zkonfiskován, až do roku 2011 byla v jeho prostorách zemědělská škola. V roce 2013 město Světlá nabídlo zámek k prodeji. Koupila ho rodina Degerme.

Zámek ve Světlé by měl podle manželů Marianových žít. „Začneme možná maličkostí, ale na zámku otevřeme WC, aby ho mohli využít návštěvníci zámeckého parku a kavárny. Ovšem na toaletách budou kamery jako ochrana před vandaly,“ vysvětlila Marta Marianová. V horním patře se chystá Jiří Marian zřídit svatební apartmá, v Rytířském sále pořádat koncerty vážné a jazzové hudby. Pro oživení zámku chtějí majitelé udělat maximum. Například nabídnout prostory zajímavým a šikovným lidem. „Kdo něco umí a má zájem, má u nás dveře otevřené. Nabízíme prostory a podporu sklářům, lidovým výrobcům. Kontaktovali jsme vynikajícího včelaře z Chlístova. Na zámku chceme chovat včely, nabízet domácí medovinu. Oživíme zámecký skleník, před zámkem máme v plánu zřídit francouzskou zeleninovou zahradu,“ nastínil Jiří Marian další plány.

Manželé Jiří a Marta Marianovi v Mikulově vlastní vinařství a hotel Galant. Před devíti lety za jejich rekonstrukci a neobvyklé spojení obou provozů využitím přírodní energie obdrželi takzvaného ekologického Oscara.