„Město má v současné době zaplacenou licenci na dva roky. Majitelé chytrých telefonu po stažení aplikace budou veškeré SMS zprávy a rozhlasové zprávy dostávat na mobilní číslo, které občan nahlásí městskému úřadu,“ informoval starosta Jan Martinec. Jak dodal, posílání SMS zpráv mobilním rozhlasem je zdarma. Posílání SMS zpráv na ostatní mobilní telefony (bez nainstalované aplikace)ale bude stát město 0,79 korun.

„Do budoucna předpokládáme, že posílání těchto placených SMS zpráv bude co nejméně,“ podotkl starosta Martinec. Občané, kteří mají tuto službu zřízenou, budou informováni SMS zprávou na mobilní telefon o veškerých kulturních, sportovních akcích, rovněž o stánkovém prodeji. V současné době má zřízenou službu informování SMS zprávou 640 občanů.

Tak se podle starosty Martince SMS zprávami občanům dostane z městského úřadu veškerých informací. Tuto službu mohou využívat ale také organizace a spolky působící ve Ždírci i v místních částech.

Panenky jako vystřižené z ludvíkovského období. Oblíbená hračka najednou dostala zcela jiný rozměr.
Chotěbořské muzeum: obrazy plné energie i tajemný svět panenek Barbie

Podle starosty Jana Martince je návod na instalování mobilního rozhlasu do telefonu poměrně jednoduchý. Město Ždírec na svých webových stránkách a v místním zpravodaji zveřejnilo konkrétní postup. Jak zdůraznil starosta, aby šla nainstalovat aplikace do mobilního telefonu, musí být nastaven Google účet. Systém mobilního rozhlasu rozjíždí pomalu i obec Lučice na Havlíčkobrodsku. Jak informovala starostka Petra Vrzáková, učí se už zástupci obce s mobilním rozhlasem pracovat. Dále bude následovat podrobná informace v obecním zpravodaji. „Až budou občané Lučice vědět, jak se na mobilní rozhlas připojit, uvidíme, jak velký bude zájem,“ podotkla starostka. Jak zdůraznila, obecní úřad ale nebude rušit tradiční obecní rozhlas.

Podle Pavla Gregora, mluvčího systému Mobilní rozhlas, jde o chytrou komunikaci obcí a měst s občany, ve které je zapojeno přes 500 obcí. „Systém spojuje komunikační kanály pro všechny cílové skupiny obyvatel v obci. Do jeho vývoje byly zapojeny desítky starostů, samospráv a obecních institucí. Jde první tuzemský nástroj, který obcím umožní koncepčně aplikovat zásady SMART city při hromadné komunikaci se svými občany,“ upřesnil Gregor. Jak dodal, díky tomu může starosta vytvářet jednoduchá minireferenda a průzkumy nebo konzultovat některá rozhodnutí s občany v reálném čase. „K provozu systému je třeba pouze osobní počítač, mobil nebo tablet a připojení k internetu. Ovšem i dostatečný počet zapojených uživatelů,“ zdůraznil šéf projektu Ondřej Svrček.

V sobotu se lovil Novosvětský rybník na Havlíčkobrodsku.
Rybáři začali s výlovy i na Brodsku. Podívejte se