„Naše škola získala toto lůžko bezplatnou zápůjčkou na dva roky díky pomoci našeho zřizovatele, Kraje Vysočina," informovala ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Havlíčkův Brod Naděžda Vrbatová. Lůžko se nachází v takzvané učebně péče.

Pečovat, to se musí sestra nejdřív učit

Jak vzápětí vysvětlila odborná učitelka Renata Svatošová, budoucí zdravotní sestřičky se veškerou péči o pacienta, to znamená, hygienu, podávání stravy, manipulaci s nemocným i vpichování injekce musejí nejdřív naučit ve škole dřív, než se budou moci jít starat o skutečné pacienty.

„Žákyně prvního a druhého ročníku se toto vše učí právě v učebně péče. Teprve když jsou náležitě připravené, tak mohou jít do skutečné nemocnice," upřesnila Svatošová. Postel, kterou má ale škola k dispozici, už pamatuje několik desítek let. „Škola nemůže za praxí zaostávat. Proto je třeba, aby se zdravotní sestry už ve škole seznamovaly s nejmodernější zdravotní technikou a uměly s ní zacházet, aby, až přijdou do skutečné nemocnice, nebyly v nevýhodě," vysvětlila odborná učitelka Svatošová. Moderní lůžko od společnosti Linet, které zaručí pacientům veškeré pohodlí, stojí v průměru asi 40 tisíc korun. „Jedná se o typ Eleganza 2, který posouvá hranice standardu bezpečnosti a kvality hodně vysoko. Vyhovuje potřebám prakticky každého zdravotnického zařízení. Jeho životnost je nejméně 20 let," informoval regionální vedoucí společnosti Linet Nikolaos Vidras. Jak dodal, usnadňuje toto lůžko zdravotnickému personálu manipulaci s pacientem.

„To v praxi znamená, že zdravotní sestry, které pracují v zařízení s polohovacími lůžky, pak mnohem méně trpí problémy s páteří, než při ošetřování pacientů na klasickém lůžku," zdůraznil Vidras. Promyšlený technický systém zabraňuje rovněž nečekanému pádu pacienta na zem. Obsluha je vcelku jednoduchá a nevyžaduje zvláštní odborné proškolení.

Zdravotnická škola získala moderní polohovací lůžko na dva roky bezplatnou zápůjčkou, ale jak sdělil Nikolaos Vidras, určitě se nestane, že by po dvou letech nemocnice o tuto moderní výukovou pomůcku přišla. „Po dvou letech bude moci škola získat třeba jiné lůžko, modernější, jiného typu," slíbil Vidras. Společnost Linet je podle Vidrase nejmodernější firmou na trhu, co se týče zdravotnické techniky. Společnost LINET je součástí skupiny LINET Group SE, předního světového výrobce zdravotnických lůžek, který dodává svoji produkci do celého světa.