Je to pro nás ztrátové, shodují se zemědělci z Havlíčkobrodska, kteří provozují mlékárny. Na evropském trhu je totiž nadprodukce mléka, a díky tomu poklesly výkupní ceny. V Česku je to ještě násobeno tím, že velké obchodní řetězce dávají přednost mléčným výrobkům ze zahraničí, a vytlačují tak z trhu tuzemské mlékárny.

„Mléka máme sice hodně, ale ceny klesly pod šest korun za litr, což je neúnosný stav. Může za to nejen pokles světové poptávky, ale i uzavření ruského trhu a zrušení mléčných kvót," uvedl předseda představenstva Zemědělského družstva Bystřina se sídlem v Olešence František Bárta. Ten dodal, že dotace pokryjí zhruba dva měsíce výroby. „Chovat krávy se přestává vyplácet, vždyť i půllitr piva stojí v hospodě osmnáct korun," postěžoval si Bárta.

Evropská komise jako řešení navrhuje dobrovolné snižování produkce. Podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Martina Pýchy, který o situaci jednal s eurokomisařem pro zemědělství Hoganem, je nepředstavitelné, abychom zemědělské podniky u nás motivovali k dobrovolnému snižování produkce. Česká republika má již nyní velmi nízké stavy zvířat a jejich další snižování bude znamenat environmentální problémy v české krajině – užší osevní postupy, nižší biodiverzita, nižší schopnost půdy zadržovat vodu, ale i nižší zaměstnanost.

Podle Jaroslava Poborského, ředitele zemědělské společnosti Vrcha Jedlá, je Česká republika velmi malým hráčem na evropském trhu. „Obchodní řetězce bohužel dávají přednost levným dodavatelům mléčných výrobků ze zahraničí, kteří nemohou vyvážet do Ruska," řekl Poborský. Ten dodal, že chovají pět set krav, které tvoří více než šedesát procent jejich tržeb, a jsou tedy pro ně velmi stěžejní. „Tržní prostředí nefunguje a tento stav není dlouhodobě únosný," nechal se slyšet Poborský s tím, že propady cen jsou obrovské.

Momentálně se diskutuje o dvou řešeních realizovatelných v evropském měřítku.

„Eurokomisař Hogan podporuje to, aby dobrovolné snížení produkce mléka bylo v kompetenci národních států a za národní peníze. Ačkoliv názory národních zemědělských organizací jsou různé, většina se kloní k variantě, aby se jednalo o evropskou aktivitu a za prostředky Evropské unie, nicméně na dobrovolné bázi," popisuje předseda Pýcha a doplňuje: „Pro nás není ani jedna z cest reálné řešení, my už stavy zvířat dále snižovat nemůžeme".

Při současném poklesu cen pod šest korun za litr dojde jen za rok 2016 v poklesu tržeb o více než devět miliard korun.

„Evropská unie dělá velmi špatnou politiku. Propad cen se netýká jen mléka, ale i vepřového masa," uvedl Václav Vacek, majitel zemědělské usedlosti a starosta Vilémovic na Ledečsku. Ten podotkl, že více než tři roky trvá, než kráva vůbec začne produkovat mléko.

„U vepřového masa je situace zcela jiná, tedy již po roce můžete bez problémů prodávat maso," pokračoval Vacek.