Sešlo se na něm několik stovek žen různého věku, vzdělání či zaměření. Všechny ženy sem přišly za stejným cílem, přimět rozhodující osoby tohoto státu, aby vytvořily podmínky, které povedou k rovnocennému postavení žen a mužů.

První kroky, které k tomu povedou, jsou například úprava podmínek flexibilních forem práce, vytvoření dostatečných kapacit školek a jeslí pro děti,  důsledný boj proti násilí na ženách, zlepšení postavení samoživitelek, řešení nerovného postavení seniorek.

Debata o vážných tématech

To je část rezoluce, která vzešla na tomto kongresu. Celý kongres byl velice pestrý a každá si tam našla svůj okruh zájmů. Po oficiálním zahájení, které samotné bylo velmi zajímavé a podnětné, se ženy rozešly podle svého zájmu.V dopoledních hodinách se konaly workshopy na různá témata,  například  zavedení kvót pro ženy v statutárních orgánech firem, v politice a jinde ano, či ne.

Zajímavá byla debata o ženách v politice, ve finančním sektoru a celá řada dalších. V průběhu celého dne probíhaly diskusní kavárny. Byly to v podstatě kulaté stoly, kde se v menších kroužcích diskutovalo a vyměňovaly se názory z různých oblastí života žen, například: sexuální obtěžování, práce a děti, flexibilita pracovního trhu, násilí na ženách, mít-či nemít děti, práce a rodina, ženy a podnikání, postavení žen v českém sportu, ženy v rozvoji komunit (Ženy za Brod) a jiné.

Chci se zastavit u posledně jmenované kavárny – ženy v rozvoji komunit.  Tento debatní blok byl svěřen ženám z Havlíčkova Brodu, které mají dlouholeté zkušenosti v komunální politice. Již v roce 2002 si  vytvořily  zcela ženskou nezávislou kandidátku, která uspěla, a od té doby zasedají v zastupitelstvu města. Diskusní kavárnu vedla Ph.Dr. Ivana Štrossová, členka zastupitelstva města Havlíčkův Brod, předsedkyně politického hnutí Ženy za Brod a členka ústřední rady Českého svazu žen.

V prezentaci jí pomáhala Jana Hovorková, členka Českého svazu žen a Eva Vyoralová, místopředsedkyně hnutí Ženy za Brod, která se zaměřila zejména na historii vzniku tohoto hnutí.

V diskusi bylo zodpovězeno mnoho otázek z oblasti k celkové práci svazu žen, ale také mnoho dotazů na téma, jak postupovat při založení  politického hnutí. Dokázaly jim v mnohém poradit, díky jejich dlouholeté zkušenosti v této oblasti. Diskuse byla obsáhlá, tvořivá, se spoustou nových nápadů, ale to by bylo na další článek.

Český svaz žen Havlíčkův Brod