První je uzavírka v Rozsochatci, kde se až do září opravuje můstek, který byl ve špatném technickém stavu. Druhá v pořadí je uzavírka v Nové Vsi u Chotěboře, kde se opravuje most. Tady uzavírka potrvá až do listopadu.

„Doufejme, že to brzy skončí. Cestovat po Chotěbořsku znamená pořádně si přivstat a mít pevné nervy," povzdechl si profesionální řidič Milan Rýdl. V pohotovosti je také městská policie v Chotěboři, podle jejího ředitele Jiřího Novotného si totiž někteří řidiči chtějí vynahradit čas strávený na objížďkách zvýšenou rychlostí, což se jim nemusí vyplatit. „V lokalitách Rankov a Svinný, kudy vedou objízdné trasy, městská policie kontroluje dodržování rychlosti," upozornil ředitel Novotný.

Místo starého mostu bude nový

„Investorem a zároveň zhotovitelem stavby je Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. Financování ve výši 6 milionů  400 tisíc korun je zajištěno z dotace Kraje Vysočina," sdělil k rekonstrukci mostu v Nové Vsi Tomáš Mátl, technicko-správní náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Tady ale nejde jen o běžnou opravu, nýbrž, jak Mátl zdůraznil, jedná se o nahrazení stávajícího mostu novým mostem. „Stávající most je kamenný klenbový, nový most tvoří ocelová konstrukce z flexibilního plechu uzavřená čelními  železobetonovými zídkami. Nosná konstrukce mostu o světlosti 5,18 metru a výšce 3,95 bude přesypaná o zhruba jeden metr. Na výtokové straně budou nově železobetonová křídla navazující na čelní zídky. Opraveny budou i přilehlé části silnice včetně nových chodníků," vysvětlil náměstek Mátl.

Důvodem rekonstrukce byl velmi špatný stav spodní stavby.  Uzavírka silnice trvá do 15.listopadu. Práce zatím probíhají dle schváleného harmonogramu.  „V současné době jsou vybudována železobetonová křídla na výtoku, základy čelních zdí, 22. srpna došlo ke stržení zbytků klenby stávajícího mostu, v tomto týdnu se bude osazovat do stavební jámy nová ocelová konstrukce. Poté budou vybetonovány čelní zídky a začne se provádět zásyp ocelové konstrukce," upřesnil náměstek Mátl.

Podobně je tomu v Rozsochatci, kde prochází rekonstrukcí můstek při vjezdu z obce směrem na Chotěboř. Můstek bylo třeba zbourat, s ohledem na jeho špatný technický stav. Investorem je Kraj Vysočina, cena dosahuje téměř tří milionů korun. Můstek se v rámci rekonstrukce rozšíří a nově postaví. Součástí oprav jsou i přilehlé úseky silnice a přeložka sdělovacího kabelu, probíhá betonování mostních pilířů. Pak přijde na řadu vydláždění koryta toku a příprava na betonování desky. Most by měl být otevřen pro dopravu v září.

Oprava na silnici druhé třídy je v kompetenci Kraje Vysočina a bude hrazena z jeho rozpočtu. Náklady na stavbu nového mostku se vyšplhají zhruba na 2,8 milionu korun.