„Mám z toho obrovskou radost. Je to zásluha celého kolektivu, mého společníka Jindřicha Pospíchala, ale především mojí mamky. Recept na svatební koláčky totiž pochází z tajné receptury jejich rodiny,“ neskrývá nadšení majitelka Kavárny Chotěboř Jana Fialová.
Výrobky chotěbořské provozovny jsou mezi odborníky i laickou veřejností pověstné. Ochutnat zde můžete dorty všech chutí a vůní vyrobené z ryze vysočinských surovin. Není se proto čemu divit, že kavárna se již pyšní označením Česká chuťovka a Český výrobek.
„Svatební koláčky jsem do soutěže o Zlatou Salimu přihlašovala před dvěma lety. V těžké konkurenci jsme se však neprosadili. Vyšlo to až letos, a nám se tak splnil sen,“ vyznává se ze svých čerstvých pocitů Jana Fialová.
Kavárna Chotěboř se prezentovala v rámci společnosti Interlacto, která patří mezi nejvýznamnější vývozce mléčných výrobků v zemi a podobných veletrhů se zúčastňuje takřka pravidelně. „Nakupujeme od nich většinu surovin, a tak nám nabídli prezentovat se pod jejich hlavičkou. Do soutěže Zlatá Salima se totiž mohou přihlásit pouze vystavovatelé,“ vysvětluje majitelka Kavárny Chotěboř.
Z 52 přihlášených výrobků získalo ocenění Zlatá Salima pouze osm, mezi nimi zmíněné svatební koláčky z Chotěboře. V kavárně jsou na cenu hrdí o to více, že uspěli jako jediní z Vysočiny. „Kromě toho nás těší i to, že máme už několik let pozitivní zpětnou vazbu téměř z celé republiky. Lidem naše dorty a koláčky chutnají, jsme v povědomí, a to je dobře. I nadále jim můžeme nabídnout poctivé vysočinské suroviny a ruční výrobu, což je podle mého názoru hlavně v dnešní době důležité,“ dodala Jana Fialová.