Jedenkrát za 4 roky se koná hasičská olympiáda. Letos v červenci byl dějištěm olypiády rakouský Villach. Účastnilo se tři tisíce závodníků z celého světa. Závodilo se v mnoha disciplínách ve více kategoriích. Děti, ženy, muži i senioři. Nejstaršímu závodníkovi bylo více jak 60 let.

Jednou z mnoha disciplín je i požární sport, kterého se zúčastnili v kategorii mužů, žen dobrovolných i profesionálních hasičů zástupci Havlíčkobrodského okresu. Za tým C ženy to byla Apolena Kasalová z Dobré u Přibyslavi, za tým B ženy Jana Dipoldová z České Bělé.

Muži získali v celkovém hodnocení zlatou olympijskou medaili, když v průběhu šampionátu vybojovali zlato v běhu na 100 metrů překážek, ve výstupu na věž i ve štafetě 4 x 100. Jakub Kasal z Dobré u Přibyslavi, jako nováček mužů, přispěl velkou měrou k vítězství celého týmu, a to nejen výborným výkonem ve štafetě.

Vynikající výkon

Muži tak zúročili dvouletý cyklus příprav na olympiádu, ve kterém se museli vypořádat s mnoha problémy i generační výměnou. Dokázali se vyrovnat i s nepřízní osudu, když jeden z nejlepších závodníků těsně před samotným závodem, musel tým z důvodu nemoci opustit.

Trenérem týmu je Zdeněk Prodělal, první Čech, který se stal mistrem světa v požárním sportu ve 100 m překážek, v roce 1985. Zúčastnil se devíti olympiád. Dvakrát jako závodník a sedmkrát jako trenér. Nikdy nepřivezl nižší než stříbrnou medaili. Úspěch je o to větší, že se tak stalo na území Rakouska, bašty hasičů Evropy.

PopiskaJitka Cempírková jako hraběnka. Takto vás provede zámeckou zahradou.
Kratochvíle na zámku ve stylu baroka, nebude chybět ani poklad