Po rekonstrukci exteriéru se pustil do interiéru, leč před několika dny mu zloději ukradli lešení. „V noci rozřezali řetěz, který spojoval mříž. Soudím, že demontáž lešení jim trvala asi hodinu. Vzduch měli čistý, kaple stojí na neobydlené samotě. Nyní je kopec od městyse odříznutý hlubokým silničním obchvatem," říká zedník. Krádež vyšetřují policisté z Přibyslavi. Jde již o druhý podobný případ.

V Přibyslavi zmizelo přibližně patnáctkrát větší množství trubkového lešení ze stavby tovární haly. Poškozeným je rovněž soukromý zedník, Ctibor Křepinský. „Utrpěl jsem značnou ztrátu, leč policie mi nedává naději, že zloděje dopadnou," posteskl si Křepinský.  „Je to hrůza, jak se dnes krade zařízení stavby, drobní řemeslníci nemají možnost platit si hlídače, lupiči jsou organizovaní,  trubky a spojky nezpeněží v kovošrotu, ale prodají pod cenou stavebním firmám," přidal se jiný soukromý zedník, Filip Kasal z Přibyslavi.

Písek z Gibraltaru

„Kapli opravuji s potěšením. Nejen kvůli výdělku, ale pro dobrý pocit ze záchrany barokní perly krajiny. Od kaple jsou daleké výhledy. Vedle kaple ještě stojí technická památka: 16 metrů vysoký maják, jeden ze sedmnácti traťových majáků vybudovaných ve 30. letech minulého století pro navádění nočních letů dopravních letadel. Tato věž už byla opravena a starosta České Bělé Václav Jaroš a zastupitelstvo se nyní zasadili, aby dále nechátrala i bezprostředně blízká kaple. Už z ní byla poloviční ruina," oceňuje Žáček zájem samosprávy o církevní stavbu.

Zedník byl vloni poprvé u Atlantiku a na břehu Gibraltarského průlivu si do osobního auta nabral dvě vědra jemného mořského písku. Líbila se mu jeho barva, a proto písek vmísil do malty pro obezdění erbu a nápisu Semper fidelis.

„Je to erb a heslo rodu Langendorfů, kteří Českou Bělou vlastnili ještě v 18. století. Jejich poslední dcera se provdala za známého hraběte Šporka a díky tomuto sňatku náš městys až do roku 1836 patřil šporkovské dynastii," uvádí kronikářka Veronika Dobišová.  Jednou z mála staveb, které po Langendorfech na Havlíčkobrodsku zbyly, je právě čtvrt tisíciletí stará kaple Čtrnácti sv. Pomocníků v nouzi. Už se zdálo, že jako notně zchátralá spadne, ale na přelomu července a srpna bude opět vysvěcena. Osobní přítomnost farnosti přislíbil královéhradecký biskup.  „Snad do té doby stihnu rekonstrukci dokončit, když moji práci bude nyní brzdit skutečnost, že potřebné lešení každé ráno přivezu, smontuji ho, po šichtě rozeberu, naložím a odvezu, nemohu přijít o ještě jedno lešení," krčí rameny zedník Žáček.

Ivo Havlík