Nechat si změřit svoje IQ tu tak každý měsíc mohou zájemci z celého kraje, kteří by jinak třeba museli vážit cestu do větších měst.

„Testování by se mělo konat pravidelně každý první čtvrtek v měsíci. V případě nějakého svátku nebo jiných povinností se odsune na druhý čtvrtek," uvedla učitelka a koordinátorka této aktivity na havlíčkobrodském gymnáziu Zuzana Šimůnková, která je zároveň členkou sdružení Mensa.

Právě na sklonku minulého týdne se v prostorách havlíčkobrodského gymnázia uskutečnil v pořadí již druhý termín testování. Toho se zúčastnil také starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. „Párkrát jsem si už vyzkoušel neoficiální IQ testy a zajímalo mě, jaký budu mít výsledek oficiálního měření," uvedl Tecl, kterého na škole bavila matematika a logické myšlení.

Dlouhodobá spolupráce

Důvodem, proč testování probíhá právě v Brodě, je dlouhodobá spolupráce Mensy s brodským gymnáziem. Obě instituce se více než šest let podílí na organizaci logické olympiády, jejíž krajské kolo se koná právě na této střední škole. Do budoucna se v Havlíčkově Brodě počítá také se založením místní skupiny Mensy, která by měla podporovat aktivity v celém kraji. V naší republice sice v současnosti přibývají členové této organizace poměrně rychlým tempem, na Vysočině je jich ale v porovnání se zbytkem republiky relativně málo.

„Souvisí to i s tím, že tady zatím nefunguje místní skupina. Naším cílem je trochu podpořit aktivní činnost, nabídnout nějaké akce, jako je například čtvrteční deskohraní, přednášky, výlety a jiné společné aktivity," řekla Zuzana Šimůnková s tím, že těchto volnočasových aktivit se mohou zúčastnit děti i dospělí, členové Mensy i široká veřejnost.

Pokud by místní skupina v Brodě vznikla, její akce by se zpočátku zřejmě také konaly v prostorách havlíčkobrodského gymnázia, kde není problém s prostorem. „Každopádně, pokud se ukáže, že je hodně zájemců z jiného města, tak se některé setkání může přesunout jinam. Některé místní skupiny se třeba potkávají v restauraci u večeře," poznamenala Šimůnková.

„Je to úplně volné, v podstatě jde o zájmovou skupinu," doplňuje Šimůnková.

Dodejme, že ve čtvrtek se na havlíčkobrodském gymnáziu konal mimo jiné také první večer s deskovými hrami, jehož se však kvůli nemoci nakonec zúčastnila zhruba polovina přihlášených účastníků. Pozvánka ovšem oslovila i zájemce z okolních měst, zahrát si sem přijeli třeba i z Humpolce.

Mensa je společenská organizace, dobrovolné, nepolitické, nezávislé a neziskové sdružení. Členem Mensy se může stát každý, kdo dosáhne v testu inteligence výsledku mezi horními dvěma procenty populace.

Lukáš Zadek