Rodičky přijímají aromaterapii velice pozitivně, tato služba se stala v porodnici velmi oblíbenou a žádanou.

Vhodně zvolenou směsí éterických olejíčků lze docílit bezprostřední úlevy při porodu a následně i v poporodním období a při kojení.
„Olejíčky může rodička začít používat již v těhotenství k prevenci strijí a od třicátého šestého týdne těhotenství k masáži hráze. Během porodu lze aromaterapií ovlivnit bolesti zad, slabé nebo příliš silné kontrakce, pocit vyčerpání a napětí,odlučování placenty. Po porodu je také možno použít olejíčky ke zlepšení zavinutí dělohy, zmírnění poporodních stahů nebo stimulaci kojení," objasňuje využívání aromaterapie vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení, Hana Kučírková.

Vůně a emoce

Využití aromaterapie se stalo součástí práce porodních asistentek jako jedna z možností,  jak pomoci rodičkám. Asistentky pomohou rodičkám i s výběrem oleje, aby olej vyvolal patřičné pozitivní reakce.

Aromaterapie je přírodní léčebná metoda. Éterické oleje mají schopnost působit na tělesné funkce organizmu a na naši psychiku a emoce. Princip aromaterapie je v působení vonných látek a jejich směsí přes čichový orgán na mozková centra zodpovědný  za vznik emocí a citových prožitků a centra, která řídí tvorbu nejrůznějších hormonů," upřesňuje mluvčí nemocnice Petra Černo. Vůně tedy,zjednodušeně řečeno, mohou ovlivňovat metabolismus a celkový stav organismu. Éterické oleje působí například proti bolesti, nevolnosti, vysokému či nízkému krevnímu tlaku. Některé psychiku zklidňují, jiné osvěžují, posilují či podporují koncentraci.

Éterické směsi používají na porodním oddělení několika způsoby, inhalací, použitím aromalampy,nakapáním olejíčku na papírový ubrousek, odkud ho rodička následně inhaluje.

Aromaterapii lze použít i ve formě koupele, či masáže křížové oblasti, podbřišku a chodidel, kdy masér stimuluje akupresurní body na zmíněných místech.